Butikk, Produksjon

Med gardinsøm som fagfelt

I forbindelse med gardinkampanjen vi kjører om dagen, har vi fått ett gjentagende spørsmål vi ser nytten av at flere vet svaret på.

Hva definerer prisen på en gardin?

Først, det finnes ulike typer gardiner. De vanligste i Norge er sjal, liftgardin og 1700-tall rullgardin. Alle består av 3 viktige komponenter;

– stoff
– søm
– opphengsteknikk

Ingen vinduer har standardiserte mål. Det betyr at det ikke finnes noe så enkelt som en standard gardin. Hver gardin produseres spesifikt til hvert vindu, og kunden har valgfriheten til å velge blandt:

– type stoff
– type design
– farge
– fôr
– dekor, som trim/possement
– type opphengssystem

De fleste stoff har en bredde på 135 – 145 cm. Dette målet er fast. Deretter bestiller vi antall meter etter behov.

LIftgardin har blitt den mest populære typen de siste årene, så la oss benytte denne til å illustrere, sammen med stoffet  Madrid  fra Designers Guild
Si du ønsker en liftgardin til et vindu som er 150 cm bredt og 200 cm høyt (B: 150 x H: 200 cm). Vinduet er bredere enn stoffets bredde (140 cm bredt), så vi må skjøte. I tillegg behøver systuen noe som heter «sømmonn», som er litt ekstra stoff i bredde og høyde for å ha nok/litt ekstra stoff rundt sømmen. Det går med 12-18 cm i bredden, og 20-30 cm i høyden. Derfor, til vinduet i vårt eksempel, trenger vi 2 høyder på 230 cm/2,3 = 4,6 m. Vi skjøter liften pent i hver ytterkant, og har nok stoff til å sy en «leppe» nederst.

Størrelsen på vinduet ditt, kombinert med stoffets bredde er gjerne hovedgrunnen til at liftgardinen ofte koster mer enn du skulle trodd. I tillegg kommer opphengssystemet inn i bildet. En liftgardin vil ikke henge pent, eller kunne trekkes opp og ned uten et slikt system. Om du ønsker liftgardinen fôret, vil du også behøve like mange meter fôrstoff som dekorstoff. Sømmen er også mer komplisert og tidkrevende og trekker prisen således litt opp.

Oppsummert; det er stoffet, både stoffets pris og bredde, sammen med selve søm-jobben og type opphengssystem som definerer prisen på gardinen din. Et fagfelt som eksisterer nettopp av den grunn at det ikke finnes standardisterte vinduer, og derfor heller ikke gardiner.

Ble du nysgjerrig på din gardin vil koste? Send oss en forespørsel da vel